Soia - intre beneficii si savoare
27.08.2020Soia este originara din China si este una dintre cele mai populare și versatile culturi alimentare din lume. Aceasta este procesata intr-o varietate de produse alimentare, cum ar fi proteine de soia, tofu, ulei de soia, sos de soia, miso, natto și tempeh.
Este principalul ingredient al sosului de soia.
Chiar daca esti sau nu familiarizat cu sosul de soia este bine sa stii cate ceva despre utilizarea lui, beneficiile consumului si de ce nu, putina istorie, mai ales ca este probabil cel mai vechi condiment pregatit, sosul de soia fiind creat in China in timpul dinastiei Han (206 i.e.n.) si a fost introdus in Japonia de catre calugarii budisti in jurul anului 600 e.n., iar in Europa a aparut abia dupa anul 1700.
Te-ai intebat vreodata ce este in sosul de soia si cum este obtinut? Este un condiment lichid, utilizat in prezent la nivel mondial la prepararea mancarurilor, si este obtinut, in principal, din patru ingrediene: soia, grau, sare si apa, ulterior rezultat prin fermentare.
Ce gust are? Un gust savuros, desigur…in sosul de soia detectezi predominant sarea, dulceata si umami, care mascheaza nota finala amara, acest profil echilibrat de arome il face un condiment excelent. Umami denumit si “gustul zeilor” sau “al cincelea gust”, sau ‘’gustul savorii’’, provine de la receptorii gustativi specifici pentru glutamati - …si tomatele sunt bogate in gust umami. Studiile sugereaza ca sosul de soia contine anumite component bioactive, pe langa compusii gustativi si aromatici, si are diverse functii biologice, inclusiv actiuni anticarcinogene, antimicrobiene, antioxidante si antiplachetare. Prin urmare, sosul de soia este considerat a fi nu numai un condiment traditional, ci si un aliment functional; au fost necesare studii suplimentare pentru a elucida functiile biologice ale ingredientelor din sosul de soia. Stiati ca.. In Japonia consumul zilnic de sos de soia este estimat la aproximativ 30 ml de persoana?. In domeniul sanatatii publice se stie ca substituirea relativ mica sau adaugarea de soia la dieta conventionala poate aduce beneficii multiple sanatatii. Soia este un aliment bogat in proteine si o sursa buna de azot pentru om, deoarece compozitia aminoacizilor proteinei din soia are valoare nutritiva echivalenta cu proteina animala; aceasta contine, de asemenea, fibre dietetice si oligozaharide (zaharoza, raffinoza si stachetoza), mai contine componente minore functionale, cum ar fi izoflavona, saponina, lecitina si fitosterolul, iar uleiul de soia contine acizi grasi esentiali din abundenta.
Acum, sa insistam putin asupra sosului de soia japonez.
In Japonia sosul de soia este denumit Shōyu.
Shōyu este impărțit în mai multe categorii, in functie de raportul dintre ingredientele folosite si metoda de productie a acestora. Cele mai multe, dar nu toate sosurile de soia japoneze includ graul ca ingredient primar, lucru care tinde sa le ofere un gust putin mai dulce decat sosul de soia chinezesc.
Varietati de sos de soia Japonez:
Koikuchi (culoare inchisa si gust bogat): originar din regiunea Kantō, utilizarea sa s-a raspandit în toată Japonia. Peste 80% din producția japoneza de sos de soia este de koikuchi și poate fi considerată sosul de soia tipic japonez. Este obținut din cantități aproximativ egale de soia și grâu. Această varietate se mai numește kijōyu sau namashōyu atunci când nu este pasteurizata.
Usukuchi (deschis la culoare) : Aproape 14% din producția de sos de soia este usukuchi shoyu. Este deosebit de popular in regiunea Kansai din Japonia. Se matureaza in mai puțin timp decât koichuchi shoyu și este atat mai sărat și mai deschis la culoare decât koikuchi. Culoarea mai deschisa rezulta din utilizarea amazake, un lichid dulce obtinut din orez fermentat, care este utilizat in producția sa. Este frecvent utilizat în gatit, deoarece nu modifică culoarea si gustul ingredientelor.
Tamari (putin grau sau fara grau): Fabricat în principal în regiunea Chūbu din Japonia, tamari-ul este mai inchis la culoare si mai bogat in aroma decât koikuchi. Contine cantitati mici de grau sau chiar deloc. Tamari fara grau poate fi folosit de persoane cu intoleranta la gluten. Tamari este mai vascos decat koikuchi shoyu. Din sosul de soia produs în Japonia, 1,5% este tamari shoyu. Este sosul de soia „original” japonez, intrucat reteta sa este cea mai apropiata de sosul de soia introdus initial în Japonia din China. Tehnic, acest soi este cunoscut sub numele de miso-damari, deoarece acesta este lichidul care curge din miso pe masura ce se matureaza. Japonia este principalul producător de tamari. Tamari shoyu este adesea folosit pentru sashimi.
Shiro (alb): Spre deosebire de sosul de soia tamari, sosul de soia shiro folosește in mare parte grau și foarte putina soia, oferindu-i un aspect deschis la culoare, aproape transparent si un gust dulce. Este utilizat mai frecvent in regiunea Kansai pentru a evidentia aspectul preparatelor, de exemplu sashimi. Asta pentru ca fiind deschis la culoare, ofera gust dar nu schimba culoarea preparatelor. Din productia de sos de soia din Japonia, 0,7% este shiro shoyu.
Saishikomi (de două ori fermentat ): acest soi este mult mai inchis la culoare si mai aromat decat Koikuchi . Acest tip de soia este cunoscut si sub denumirea de kanro shōyu sau „sos de soia dulce”. Din productia de sos de soia din Japonia, 0,8% este saishikomi shoyu.
Kanro shoyu este o varietate de sos de soia preparat exclusiv în Yanai, un oraș din Prefectura Yamaguchi. Este făcut manual si este mai putin sarat si mai putin dulce decat saishikomi shoyu.
Soiurile de soia japoneze mai noi includ: Gen'en (減 塩, "redus in sare"): această versiune conține 50% mai putina sare decât sosul de soia obisnuit, lucru util pentru consumatorii preocupați de bolile de inimă. Usujio (薄 塩, "cu mai putina sare"): această versiune contine 20% mai puțină sare decât sosul obisnuit de soia.
Veti gasi pe expertfoods.ro soia prezenta sub mai multe forme.
Edamame pastai sau boabe. Edamame este denumirea data la soia tanara, culeasa timpuriu inainte de a ajunge la maturitate. Consumate tradițional in Asia, pastaile de soia edamame au castigat o popularitate enorma în tarile occidentale, unde sunt servite de obicei ca o gustare inainte de felul principal.
Tofu. Tofu este un aliment produs din lapte de soia condensat, care este presat in blocuri albe solide, printr-un proces destul de asemănător cu cel al fabricarii branzeturilor. Este originar din China. Tofu este bogat in proteine si contine toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul tău. De asemenea, ofera grăsimi, carbohidrati si o mare varietate de vitamine si minerale.
Sosul de soia ale carui beneficii au fost prezentate in partea introductiva a articolului.
Spre deosebire de unele proteine vegetale, proteina de soia este considerata o proteină completa, care conține toti cei noua aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii poate produce, si care trebuie obtinuti din dieta ...Desi alimentele din soia sunt bogate în nutrienti, inclusiv vitamine B, fibre, potasiu, magneziu și proteine de inalta calitate, trebuie consumate cu moderatie si ca parte dintr-o dieta echilibrata.
Care este modul dumneavoastra preferat de a consuma soia ?