Pestele de captura vs. Pestele de acvacultura
15.09.2020Peștele și produsele din pește reprezinta unele dintre produsele alimentare cele mai comercializate din lume, sectorul pescuitului și acvaculturii extinzandu-se semnificativ în ultimele decenii, iar producția, comerțul și consumul total au atins un record istoric în 2018 - de 156 de milioane de tone de peste si se referă la cantitatea - în echivalent greutate în viu - disponibilă pentru consumul uman (termenul „pește” indică pești, crustacee, moluște și alte animale acvatice, dar exclude mamiferele acvatice, reptilele, algele marine și alte plante acvatice). Apetitul pentru consumul de peste si produse din peste nu prezinta semne de incetinire, demonstrand totodata rolul semnificativ in furnizarea de nutrienti importanti, atat prin consumul de peste de acvacultura cat si a celui de captura.
Consumul de peste defineste un mod de viata sanatos, fiind bogat in proteine de inalta calitate si singura sursa animala de acizi grasi- omega 3. Acizii grasi esentiali omega 3 nu sunt produsi de corpul nostru, de aceea este important sa ne asiguram aceste resurse din peste sau din unele vegetale. Pestele nu este doar o resursa alimentara importanta intr-o nutritie echilibrata, actul de a prinde, pregatirea si mancarea pestelui, sunt practici culturale in multe tari.
Indiferent de tipul de crestere a pestelui, de captura sau acvacultura, consumul de pește reprezinta o sursa ideala si de vitamine precum D și B2 (riboflavină), este bogat în calciu și fosfor și este o sursă excelentă de minerale, cum ar fi fierul, zincul, magneziul, potasiul si iodul- fructele de mare sunt practic singura sursă naturală a acestui nutrient crucial, iodul avand mai multe roluri, cum ar fi facilitarea funcției tiroidiene, de asemenea, esențial si pentru neurodezvoltare.
American Heart Association recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână, ca parte a unei diete sănătoase. Peștele este plin de proteine, vitamine și substanțe nutritive care pot reduce tensiunea arterială și pot ajuta la reducerea riscului de infarct sau accident vascular cerebral. Acizii grași omega-3 se găsesc în orice fel de pește, dar se gasesc din abundenta in special în peștele gras. Unele alegeri bune ar fi somonul, păstrăvul, sardinele, heringul, macroul, tonul și stridiile; ajuta la menținerea unei inimi sănătoase prin scăderea tensiunii arteriale și reduce riscul de moarte subită, atac de cord, ritmuri cardiace anormale și accidente vasculare cerebrale; ajuta la functionarea sănătoasă a creierului și dezvoltarea copilului in viata intrauterina, participand in special la dezvoltarea vederii si a sistemului nervos al bebelusului; poate reduce riscul de depresie, ADHD, boala Alzheimer, demență și diabet; poate preveni inflamația și reduce riscul de artrită.
Peștele și produsele din pește sunt recunoscute nu numai ca fiind unele dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă, venind in sprijinul nostru cu o multitudine de beneficii asupra sanatatii organismului, dar consumul lui este recunoscut drept ca unul dintre cele mai puțin impactante asupra mediului natural. Din aceste motive, comertul cu peste de acvacultura si de captura este vital pentru strategiile naționale, regionale și globale de securitate alimentară și nutriție și are un rol important în transformarea sistemelor alimentare și în eliminarea foametei și a malnutriției, dar si in cresterea gradului de constientizare a a beneficiilor consumului de peste pentru sanatate.
Practic diferenta dintre cele 2 tipologii de provenienta a pestelui – captura sau de cultura – consta in faptul ca pestele de captura creste in mediul apelor naturale (oceane, mari, rauri, estuare), crescand intr-un mediu necontrolat biologic, iar cel de cultura creste intr-un mediu controlat din punct de vedere biologic, fiind crescut si cu hrana suplimentara echilibrata si intr-o biosecuritate preventiva impotriva bolilor, dar conform studiilor beneficiile nutritive sunt similare.
Surse: http://www.fao.org/state-of-fisheries-aquaculture
https://www.doh.wa.gov/CommunityandEnvironment/Food/Fish/HealthBenefits