Matcha , distinctia calitatii si rafinamentul gustului
10.01.2024Matcha si ceaiul verde sunt adesea înțelese greșit ca fiind același produs, cu toate acestea, sunt diferite din punct de vedere științific. Matcha este praful de ceai verde japonez nefermentat și măcinat cu textura mai fina, iar culoarea pudrei de matcha este de obicei mai vibrantă decât ceaiul verde obișnuit, frunzele tinere de ceai sunt de obicei folosite pentru a produce matcha de calitate superioară, făcând din aceasta o culoare verde strălucitoare, gust dulce, textură netedă, cu niveluri ridicate de antioxidanți și aminoacizi, iar ceaiul verde poate fi clasificat în ceai verde chinezesc și ceai verde japonez.
Ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi, a doua după apă, în multe societăți. Savoarea, aroma și efectele sale distinctive de promovare a sănătății sunt foarte apreciate în întreaga lume, la fel ca și conotațiile sale socio-culturale.
Este deosebit de bogat în compuși antioxidanti ca urmare a metodei speciale de cultivare.
Conform metodei tradiționale, pentru cea mai mare parte a perioadei de creștere, tufele de ceai sunt acoperite cu covorașe de bambus pentru a umbri frunzele de lumina excesivă a soarelui. În cursul acestui proces se îmbunătățește procesul de sinteză și acumulare de compuși biologic activi, inclusiv teanina, cafeina, clorofila, responsabile pentru gustul unic, non-amar și culoarea caracteristică și vibrantă a ceaiului matcha, și diferite tipuri de catechine. Ca rezultat, matcha este foarte apreciat pentru calitatea sa și considerat cel mai aromat ceai verde.
Originea și etapele de procesare a ceaiului matcha
In jurul anului 805 d.Hr., Saicho și Kūkai au plantat primul lot de ceai în Japonia. A fost servit doar pentru membrii regali și religioși. Mai apoi tehnicile de clasificare și măcinare a frunzelor de ceai au fost introduse de un preot zen, Myoan Eisai, din dinastia Song în jurul anului 1191 d.Hr., iar in secolul al XVI-lea s-a înființat o tehnică de umbrire, denumită Tana, care a fost aplicată până în prezent.
Este ceaiul Matcha potrivit pentru tine?
Lauren Danson, CEO al Mizuba Tea Co., consideră că este util să folosești analogia șampaniei atunci când te gândești la matcha. „De exemplu, matcha va fi întotdeauna ceai verde sub formă de pudră, dar orice ceai verde sub formă de pudră produs în afara Japoniei nu va fi în mod intrinsec matcha”, spune ea. Ceaiul are o aromă robustă și pământească și chiar se amestecă bine cu o varietate de lapte, în special soia și ovăz. Insa poti indrazni sa devi foarte creativ in utilizarile ceaiului matcha, bucurandu-te de orice, de la clătite matcha, sucuri matcha, cocktail-uri matcha, până la prăjituri și chiar taitei matcha sau măști de față cu matcha. Chiar și simpla aplicare a stropirii cu pudra matcha pe iaurt sau fulgi de ovăz merge pentru o explozie distractivă de aromă delicioasă la micul dejun.
Cum să faci o ceașcă de ceai matcha
Un parametru care are un efect semnificativ asupra compoziției chimice și proprietăților de promovare a sănătății ale unei băuturi de ceai este temperatura apei utilizate pentru a face infuzia.
Au fost examinate 11 ceaiuri verzi care diferă în ceea ce privește procesul de fabricație și formă, inclusiv ceaiul în pungi, ceai în vrac și ceai praf; matcha preparat la trei temperaturi, de 60°C, 80°C și 100 °C; și pe durate diferite, adică 3, 5, 10, 15 și 30 min. Cercetătorii au măsurat impactul fragmentării frunzelor, al formei produsului, al timpului de preparare și al temperaturii asupra conținutului de compusi fenolici și asupra capacității antioxidante, determinate prin diferite metode (DPPH, FRAP și ABTS).
La toate ceaiurile verzi capacitatea antioxidantă a crescut odată cu temperatura apei folosite la prepararea infuziei, iar valorile optime au fost observate la cea mai ridicată temperatură (90 - 100°C – atunci cand apa ajunge la punctul de fierbere), cu un timp de preparare de 3 minute (prin infuzare).
Extinderea timpului de preparare a ceaiului matcha sub formă de pudră nu a crescut capacitatea sa antioxidantă.
Beneficii pentru sănătate
Datorită compoziției sale chimice unice și aromei apreciate, care îl diferențiază de alte băuturi de ceai, matcha este considerat ceaiul de cea mai înaltă calitate. Proprietățile sale de promovare a sănătății sunt atribuite conținutului ridicat de substanțe antioxidante și antiinflamatorii. Studiile care confirmă potențialul antioxidant ridicat al băuturilor cu ceai matcha susțin că acesta provine din conținutul considerabil de catechine, un tip de compus fenolic cu efecte benefice asupra sănătății umane. Datorită potențialului său de prevenire a multor boli și de susținere a funcției cognitive, consumul regulat de matcha poate avea un efect pozitiv atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale. Ceaiul verde conține patru catechine principale, dintre care epigalocatechin-3-galat (EGCG) este cel mai activ și abundent, iar matcha este cea mai bună sursă condensată, prin urmare, matcha poate fi descris ca o sursă majoră de catechine în dieta umană zilnică.
Vom rezuma efectele de promovare a sănătății și, in cazul unor efecte, si mecanismele de acțiune ale ceaiului matcha, responsabile pentru beneficiile pentru sănătate, descoperite folosind diferite studii in vitro și, respectiv, in vivo. Diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi: antioxidant, antidiabetic, îmbunătățire cognitivă, activități de reducere a stresului și citotoxice, efecte anticancerigene, efecte antiinflamatorii, efecte cardioprotectoare -
Fumatul este recunoscut ca unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Într-un experiment cu un model animal, șobolanii au fost expuși la fumul de țigară, cu administrare orală simultană de EGCG. La expunerea la fumat, markerii leziunii miocardice și anomaliile lipidice au fost crescuți. Administrarea EGCG a inversat aceste aberații. Descoperirile acestui studiu sugerează că antioxidantul EGCG poate exercita un efect protector asupra mușchiului inimii prin prevenirea modificărilor inflamatorii cardiac, prin reducerea stresului oxidativ;
Îmbunătățirea funcției cognitive, prevenirea tulburărilor neurodegenerative -
Consumul de ceai verde este considerat o intervenție alimentară eficientă pentru a promova claritatea minții și funcția cognitiva. Prin inversarea proceselor oxidative și reducerea neuroinflamației, cofeina poate inhiba indirect îmbătrânirea creierului, aceste beneficii pentru sănătate sunt atribuite în principal galatului de epigalocatechină (EGCG), sugerând că EGCG este un agent neuroprotector puternic și eficient în tulburările neurologice mediate de inflamație. Aportul de EGCG îmbunătățește funcția cognitivă, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și scade producția de amiloid-β în creier, reducând astfel neuroinflamația și prevenind neuropatologiile legate de bolile neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer.
Potențial de reglare a metabolismului carbohidraților -
Efectele catechinelor și altor polifenolici asupra parametrilor metabolismului carbohidraților arată acțiunea lor hipoglicemiantă. Matcha poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge, iar conținutul său de EGCG poate inhiba digestia amidonului, minimizând astfel eliberarea bruscă de glucoză în tractul gastrointestinal;
Proprietăți antivirale
Compoziția chimică a ceaiului verde Matcha japonez
Catechinele derivate din ceai demonstrează o activitate antioxidantă remarcabilă datorită capacității lor de a neutraliza radicalii liberi și de a stimula activitatea de detoxifiere a enzimelor, mai mare decât glutationul, vitamina C și flavonoidele, ceea ce atestă rolul lor cheie în menținerea homeostaziei redox celulare.
Cofeina. Da, matcha conține cofeină, deși in cantitati mai mici decat majoritatea ceștilor de cafea. În medie, o ceașcă de matcha conține aproximativ 70 mg de cofeină, în comparație cu 100-140 mg care se regasesc într-o ceașcă de cafea. In ciuda acestui fapt, matcha vă menține treaz si alert mult mai mult timp decât o poate face cafeaua.
Conținutul de cofeină depinde și de soiul de ceai, de condițiile meteorologice din timpul vegetației, precum și de metoda de preparare. Nivelul său poate fi asociat cu timpul recoltării și vârsta frunzelor - cu cât frunzele sunt mai vechi, cu atât conținutul de cofeină este mai mic. Cofeina, care este o componentă esentiala, este responsabilă pentru gustul distinctiv al ceaiului, poate inhiba secreția de citokine proinflamatorii, demonstrând efecte antiinflamatorii, in doze regulate, cofeina poate reduce stresul oxidativ persistent.
Acizii fenolici sunt metaboliți secundari ai plantelor, caracterizați prin potențial antioxidant și antiinflamator ridicat, pe lângă efectele neuroprotectoare și hipoglicemiante. Unii acizi fenolici, prin modularea metabolismului lipidelor și carbohidraților, pot sprijini reglarea tulburărilor metabolice. De asemenea, s-a raportat că inhibă creșterea celulelor canceroase și previne metastazele.
Rutin, care este un compus polifenolic, este un antioxidant puternic, acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare oferă potențial de prevenire a stărilor de origine inflamatorie, inclusiv a afecțiunilor neurodegenerative, are proprietăți antidiabetice și antiinflamatorii, prevenind astfel patologiile legate de diabet.
Quercetina este un fitochimic cu activitate antioxidantă și neuroprotectoare, observandu-se, in plus, că normalizează metabolismul carbohidraților prin inhibarea absorbției glucozei din tractul gastrointestinal, reglarea secreției de insulină și îmbunătățirea sensibilității la insulină în țesuturi.
Clorofila, datorită creșterii umbrei, ceaiul matcha are un conținut crescut de clorofilă, care este responsabilă pentru culoarea sa vibrantă unica. Clorofila și derivații săi prezintă o activitate antioxidantă și antiinflamatoare puternică, nivelul acesteia din frunzele de Tencha (matcha) a fost gasit mai mare decât în ceaiul verde traditional.
Vitamina C este un puternic antioxidant exogen. Datorită proprietăților sale, întărește apărarea imunitară a organismului. Este un micronutrient esențial în alimentația umană, care ar trebui să fie furnizat în fiecare zi în cantități adecvate.
Teanina este un aminoacid găsit în planta de ceai matcha, iar cantitatea este mai mare in frunzele acestuia in comparatie cu alte ceaiuri. In combinație cu cofeina oferă senzația de gust și umami caracteristice acestui tip de ceai, combinația de
l-teanină și cofeină poate spori concentrarea, vigilența și eficiența într-o măsură mai mare.
Efectele secundare ale ceaiului matcha
Matcha are o cantitate adecvată de cofeină per porție, variind de la 19 la 44 de miligrame pe gram, în funcție de calitatea și procesarea frunzelor. Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA sugerează unele efecte secundare ale aportului excesiv de cofeină la un consum de peste 400 de miligrame pe zi.
O concluzie
Ceaiul verde matcha, datorită compoziției sale unice de compuși bioactivi, oferă o gamă largă de beneficii potențiale pentru sănătate, așa cum au fost prezentate, in linii mari, anterior. Contine concentratii mari de acizi fenolici, quercetina, rutin, teanina si clorofila, depasind cele din alte soiuri de ceai verde. Este un produs relativ nou și in mare parte necunoscut romanilor, care nu poate fi identificat cu ceaiul verde tradițional; este un soi separat de ceai cu proprietăți distincte. Infuziile și extractele sale pot găsi potențiale aplicații în prevenirea bolilor stilului de viață de origine radicală și inflamatorie, precum și în prevenirea proceselor de îmbătrânire prematură.
SURSE:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996923005525
https://www.forbes.com/health/body/matcha-tea-health-benefits/
* Articol verificat si sintetizat de Iulia Cretu, Specialist Nutritionist