Icrele de peste
03.11.2020Icrele de peste – Hranitoare si cu efecte remarcabile asupra sanatatii sub un consum moderat
Daca adori sa consumi icrele de peste inseamna ca deja ai dobandit un “simt”, o atractie pentru aroma si gustul lor unic, fiindca nu oricine prefera aceasta delicatesa cu un gust indraznet, aventuros. De la icrele de somon la caviarul beluga, ouale de peste au o mare putere nutritiva. Toate ouale de peste sunt foarte hranitoare, se gasesc intr-o varietate de dimensiuni, forme si culori fiindca provin de la diferite tipuri de pesti, dar toate soiurile au un beneficiu comun – componenta naturala ridicata de grasimi antiinflamatoare Omega-3. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului și sănătatea inimii și contribuie la reducerea inflamației din organism care poate duce la boli cronice, prin cercetari dovedindu-se ca pot ajuta la reducerea simptomelor artritei reumatoide.
Icrele de pește sunt, de asemenea, una dintre puținele surse de vitamina D liposolubilă care funcționează împreună cu grăsimile Omega-3, aceasta vitamina ajutănd la absorbția și utilizarea grăsimilor sănătoase de către organism. Vitamina B12 este un alt nutrient prezent în icrele de pește. Este benefica pentru sănătatea mintală și buna functionare a creierului și ajută la metabolizarea alimentelor pentru energie. Este o vitamina esențiala pe care trebuie să o obtineti din alimentele pe care le consumați, deoarece corpul dvs. nu o poate produce de la sine. Seleniul, magneziul, fierul și calciul se adaugă la gama impresionantă de substanțe nutritive din ouale de pește.
O sursa bogata de proteine de inalta calitate
O singură porție de 28 de grame (1 uncie), spre exemplu, din ouale pestelui Capelin (Mallotus villosus), niste pești mici, verzi - argintii, care seamănă foarte mult cu sardinele, denumite icre Masago, oferă 6 grame de proteine de înaltă calitate - cam la fel cat ofera un ou mare (50 de grame). Cercetările arată că icrele de pește tind să fie mai scăzute în mercur în comparație cu alte părți ale peștilor, cum ar fi organele și țesutul muscular. Din acest motiv, icre de pește ca cele Masago pot fi consumate în siguranță de către cei care doresc să-și mențină expunerea la mercur la un nivel minim.
Pe langa aceste beneficii evidente, ouăle de pește sunt, de asemenea, bogate în colesterol. Doar 28 grame (1 uncie) de caviar negru conțin mai mult de jumătate din limita zilnică de 300 mg recomandată pentru adulții sănătoși. Știm cu toții riscul apariției bolilor de inimă datorate unei diete bogate în colesterol. De asemenea, componenta naturală bogată în sodiu a icrelor de pește la care se adauga amestecarea suplimentară cu sare în timpul procesării crește nivelul de sare al acestui aliment, de altfel foarte sănătos. Deci cel mai bine este sa le consumam naturale sau cu o procesare minima.
Moderația este cheia pentru a vă bucura de această delicatesă.
Cum sa le prepari si cum sa le servesti ?
Icrele de peste pot fi pregatite intr- o multitudine de moduri interesante, dar cand serviti caviar sau orice oua de peste cel mai important de retinut este sa utilizati o lingura care nu este din metal, deoarece aroma delicata si pretioasa a icrelor poate imprumuta un gust metalic. Daca nu aveti o lingura specifica pentru servirea caviarului sau a oricaror altor tipuri de oua de peste, puteti folosi o lingura de plastic sau de lemn. Mulți iubitori de icre de pește mai experimentati se bucură de icre pe blini (un fel de clătite mici), pâine prăjită sau o felie de castravete cu putina de cremă fraiche (un tip de produs lactat sub forma de smantana crema). Veți vedea, de asemenea, ouă de pește folosite ca garnitură la mâncărurile servite în multe restaurante sau ca o componentă majoră în unele rulouri de sushi, si in general in bucataria asiatica.
Pe expertfoods.ro gasiti o gama variata de icre de peste. Icre de somon, Icre Masago, Icre Tobiko, Icre de Arici de mare (Uni caviar ), icre cu un gust de neuitat pe care le gasiti la preturi avantajoase.
Surse:
https://jandonline.org/article/S2212-2672(13)01672-9/fulltext#articleInformation
https://www.verywellfit.com/fish-egg-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4163031
https://wildwasabisushi.com/2017/06/09/how-nutritious-are-fish-eggs/
https://www.healthline.com/nutrition/masago