Gyoza, beneficii pentru sănatăte si o dieta echilibrată
02.02.2024Gyoza, cunoscută și sub numele de găluște (dumplings sau coltunasi) japoneze , este deja foarte prezentă pe tot globul câstigând popularitate datorită umpluturii savuroase și exteriorul irezistibil de crocant. Aceste delicii au devenit un element de bază în bucătăria japoneză și sunt acum savurate de iubitorii de mâncare din întreaga lume.
Dar ce știm cu adevărat despre această mică gălușcă japoneză? De unde vine, ce este și ce gust are?
Originile Gyoza
Gyoza este tipica Japoniei , deoarece bucătăria japoneză a adaptat rețeta tradițională chinezească de găluște (denumite jiaozi in China) la tipicul culinar japonez. Gyoza a fost introdusa pentru prima dată în Japonia la începutul anilor 1800 din China continentală. Cu toate acestea, gyoza nu a fost consumata pe scară largă în Japonia decât după al Doilea Război Mondial. Soldații japonezi, care se întorceau acasă după război, duceau dorul acestui tip popular de mancare chinezească, ieftină și delicioasă,si astfel a inceput popularizarea masiva a acestui preparat. Cu toate acestea, există unele diferențe între galustele chinezesti (jiaozi) si gyoza .
Caracteristicile Gyoza
Gyoza are forma unei jumătăti de lună. Diferă de omologul său chinez (jiaozi) prin textura aluatului și condimentarea umpluturii; de exemplu, invelisul gălustelor chinezești este mai dens, mai gros, în timp ce gyoza au, de obicei, un înveliș foarte subțire - parțial datorită faptului că aluatul subtire este mai potrivit pentru a avea rezultatul crocant dorit.
Gyoza tind, de asemenea, să fie ceva mai mici decât gălustele chinezești, destinate să fie consumate într-una sau două mușcături și, de asemenea, tind să aibă o umplutură mai fin texturată. Pot fi preparate pe plita / tigaie ( yaki gyoza ), fierte ( sui gyoza ), sau prăjite in baie de ulei ( age gyoza ).
Yaki gyoza este cel mai comun tip de preparare a gyoza în Japonia: găluștele se prăjesc pe o parte într-o tigaie, apoi se stropesc cu apă înainte de a fi acoperite câteva minute. Aceste gyoza sunt apoi servite cu partea prajita în sus.
În mod tradițional, gyoza sunt umplute cu carne de porc tocată amestecată cu arpagic, ceapa verde, varză, ghimbir și usturoi. Dar există o multitudine de umpluturi diferite - în special cu creveți sau fructe de mare, rată, vită, pui si legume, de asemenea puteti găsi chiar si varianta vegană fie cu soia sau doar cu legume, chiar si varianta fără gluten.
Exclusiv pe site-ul nostru se găsește intreaga gamă, evident!
După ce a fost gătita, cel mai bine este sa mananci gyoza imediat, cât este încă fierbinte, deși unora le place gyoza rece. Să creezi propriul sos pentru gyoza este o provocare culinară ce isi rezervă meritele ei, iar asta se poate face combinând, de exemplu, sos de soia, oțet, ulei de susan, ulei de chili și usturoi.
Evident site-ul nostru se găsește o varietate de sosuri potrivite pentru gyoza
De obicei gyoza sunt servite câte șase sau doisprezece gyoza, și sunt consumate cu sos de soia cu oțet și/sau ulei de susan picant (rayu). Unele gyoza pot fi savurate doar cu ulei picant , pentru a nu le altera gustul. Este cazul celor cu creveți, care nu merg bine cu oțetul. Dar, in definitiv, un meniu bazat exclusiv pe variații de gyoza cu diferite umpluturi și diferitele opțiuni posibile de gătit ale ei vă permit să dezvoltați meniuri aromate care vor încânta curiozitatea tuturor papilelor gustative.
În timp ce gyoza este incontestabil delicioasă, este important să înțelegem și aspectele sale nutriționale.
În acest articol, vom expune câteva informații nutriționale pentru gyoza, pentru a vă oferi o înțelegere cuprinzătoare a cu ceea ce vă răsfățați atunci când serviti aceste găluște delicioase.
Au un continut sărac in calorii prin prisma metodei de pregătire, de asamblare, continând carne slaba si fiind bogate in compozitia legumelor, asadar au si un continut sărac in grăsimi saturate si bogat in proteină de calitate, continut de carbohidrati prin prezenta invelisului din aluat care poate fi din faină de grau, de orez, tapioca. Gyoza contin fibre alimentare datorită umpluturii cu legume; umpluturile gyoza pot include ingrediente precum ciupercile și spanacul, care sunt surse excelente de vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina D și diverse vitamine B. Gyoza poate contribui si la aportul dvs. de minerale, deoarece conțin adesea ingrediente precum ghimbirul și ceapa verde, care furnizează minerale precum potasiu și magneziu. Gyoza conține antioxidanți prin prezenta usturoiului si a ghimbirului, care sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi.
Includerea ingredientelor, precum carnea slabă, în gyoza, le face o sursă bună de fier, care este esențial pentru transportul oxigenului în tot organismul, au un conținut scăzut de colesterol, ceea ce le face potrivite persoanelor cu nevoi alimentare specifice.
Pentru cei cu sensibilitate la gluten sau boala celiacă, sunt disponibile ambalaje și umpluturi de gyoza fără gluten, permițând tuturor să se bucure de aceste găluște delicioase.
Iar dacă gyoza sunt făcute cu umpluturi de fructe de mare, cum ar fi creveții sau somonul, acestea pot oferi o sursă de acizi grași omega-3, care sunt benefice pentru sănătatea inimii, iar cele umplute cu legume, sau cele făcute cu tofu, sunt opțiuni excelente pentru persoanele care urmează o dietă pe bază de plante, sau vegană. Gyoza poate stimula, de asemenea metabolismul si ajută la o digestie sănătoasă datorită conținutului lor de fibre, promovând o digestie sănătoasă și prevenind probleme precum constipația.
Aceste date nutriționale menționate mai sus subliniază potențialele beneficii pentru sănătate prin încorporarea acestor găluște delicioase în dieta ta. Fie că vă răsfățați cu ele ca aperitiv sau le savurați ca fel principal, gyoza poate fi un plus gustos la mesele dumneavoastră.
Deci, indrăzniti și explorați lumea Gyoza pentru o experiență culinară aromată și hrănitoare!
Concluzie
În concluzie, gyoza este un preparat delicios și versatil, cu multe beneficii nutriționale. Aceste minunatii culinare de mărimea unei mușcături sunt pline de proteine, vitamine și minerale, făcându-le un adaos excelent pentru orice dietă. Gyoza poate fi savurata ca aperitiv, gustare sau fel principal și poate fi preparat în diferite moduri pentru a se potrivi diferitelor preferințe dietetice. Fie că este fripta (yaki gyoza), gatita la abur (sui gyoza) sau prăjita in baie de ulei (age gyoza), gyoza oferă o combinație atrăgătoare de arome și texturi care vor satisface chiar și cele mai exigente papile gustative.
Așa că indrăzniti și răsfățați-vă cu această delicatesă japoneză, știind nu numai că vă tratați papilele gustative, ci și că vă hrăniți corpul.
SURSE:
https://facts.net/lifestyle/food/18-gyoza-nutrition-facts/
https://www.japan-experience.com/plan-your-trip/to-know/japanese-food/gyoza
https://livejapan.com/en/article-a0001910/
* Articol verificat si sintetizat de Iulia Cretu, Specialist Nutritionist